• Bladpersilja, blad
    Foto: Karina Brozinic Bladpersilja, blad
  • Bladpersilja
    Foto: Karina Brozinic Bladpersilja
  • Persilja, blad
    Foto: Karina Brozinic Persilja, blad

Bladpersilja

Petroselinum crispum Foliosum-Gruppen

Kategori: Köks- och kryddväxter
Höjd 30 cm - 50 cm
Blomfärg: Vit
Växtzon: 8
Blomning: jun - jul
Ljusförhållande: Sol - halvskugga
Bladfärg Mörkgrön
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Ätlig, Doftande, Krydda & medicin

Synonymer
Svenska: slätpersilja
Vetenskapliga: P. c. Bladpersilja-Gruppen, P. c. var. neapolitanum, P. hortense var. foliosum

Familj och namn
Apiaceae, selleriväxter. Släktet Petroselinum rymmer endast 2-3 arter och är mest troligt av kulturursprung, framoldade i Sysöstra Europa och Sydvästra Asien, men återfinns nu vildväxande i dessa trakter. Persilja kan förekomma förvildad i Sverige. Det är inte riktigt glasklart varifrån släktnamnet Petroselinum härstammar ifrån. Det kan komma från grekiskans ord för sten, petros och selinon, namnet för selleri. Det kan även komma av ordet petronis, som betyder gammal gumse (får), att den vilda sellering växer i bergiga trakter där fåren håller till. Artnamnet crispum betyder krusig och syftar till bladens utseende. Uttrycket "prata persilja" i betydelsen tala obegripligt, kom från början av "prata persiska", ett språk man inte begrep. Romarna hade kransar av persilja kring huvudet vid stora vinfester åt Zeus, eftersom bladen sas minska fyllan. Kanske ska byta ut midsommarkransens blommor på lite väl glada midsommarfirare...

Härdighet
C. Kan odlas i stora delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

Beskrivning
Tvåårig ört, ofta odlad som ettåring, med upprätta förgrenade stjälkar. Först året utvecklas bladrosett och andra blomman. Bladen är flera gånger parfklikiga och de odlade sorterna kan ha både släta och krusiga blad. Blommorna är små gulgröna och sitter i flockar. Frukterna är små, äggrunda med åsar. Bladen är rika på A och C-vitamin, och järn. Förväxla inte den odlade arten med den vildväxande vildpersiljan (Aethusa cynapium), som är giftig. Persilja tål frost, vilket gör att du kan skörda den nästan året om, men bäst är den innan blomning.

Växtplats
Föredrar näringsrik och fuktig, men väldränerad jord. Jorden ska vara lättgrävd och växtplatsen djup. Full sol till halvskugga. Kan odlas i kruka om den är djup.

Skötsel
Lättskött. Vattna regelbundet, men låt den inte stå i vatten eller torka ut. Om den odlas i kruka vill den ha flytande näring varannan vecka eller näringspinnar. C/c 25 cm.

Förökning
Frösådd direkt på friland tidig vår eller genom förkultivering. För snabbare groning kan du lägga fröna i blöt 2-3 dagar innan sådd.

Användning
Inte bara en köksväxt, utan även en dekorativ växt. Passar fint som kantväxt eller i kruka. Kan t ex samplanteras med sommarblommor. Fixar även att växa inomhus i kruka. Blad och stjälkar skördas kontinuerligt under säsongen och används färska. För längre hållbarhet kan kvistar förvaras i fuktad plastpåse i kylen, eller så hackar du bladen och fryser in. Den slätbladig persiljan har starkare smak än den krusbladiga, varför den också börjar användas mer även i Svensk matlagning. Frön går också att skörda när de är mogna. Det utvinns en eterisk olja från fröna, som är giftig i höga doser. Var därför sparsam när du använder frön.

Problem och lösningar
Relativt problemfri. Kan angripas av morotsflugans larver på rötterna, eller selleriflugans larver på bladen.

Arter och sorter
'Clivi', kompakt, extra krusiga blad, bra för kruka, 25 cm.
'Comun 3', slätbladig, 35 cm.
'Gigante di Napoli', släta stora blad, mörk grön, tjocka stjälkar som kan användas likt bladselleri, 50 cm.
'Grüne Perle', extra krusiga blad, köldtålig, 25 cm.
'Mooskrause 2', krusbladig, 25 cm.
'Plain Leaved 2', stora släta blad, god smak.