Växthusodling för nybörjaren

Tryck inte in för mycket i växthuset och välj enkla och tacksamma grönsaker till en början, exempelvis tomater. Det är två tips som trädgårdsmästare Anna Lindeqvist ger nybörjaren i växthuset.

TEXT: Maria Larsson/Trädgårdslandet

BILD: Willab Garden och Nelson Garden

Kanske är det den sköna värmen och lugnet därinne som gör att det är så avkopplande att pyssla en stund i växthuset. Bara fantasin – och förstås utrymmet – sätter gränser för vilka möjligheter som öppnar sig för odling. Men som nybörjare kan det vara idé att inte spänna bågen för högt den första säsongen.

– Det är inte svårt att odla i växthus, men om man vill börja med lätta och tacksamma grönsaker är tomater som inte behöver ”tjuvas”, chili och paprika bra exempel. Kryddväxter som persilja är också lätt, säger Anna Lindeqvist, trädgårdsmästare på Nelsons idé- och visningsträdgård Kurrebo. Om man odlar i bäddar fungerar det också bra att välja sallat, rädisor och zucchini, fortsätter hon.

Ett generellt råd Anna ger är att inte trycka in för många plantor i växthuset, det gör det bara besvärligt att sköta om dem. Står de trångt får de inte heller möjlighet att bre ut sig. Ett annat generellt råd är att tänka på att krukorna ska vara rejält tilltagna.

– Välj så stora krukor som möjligt, men de bör rymma minst tio liter. Annars torkar jorden ut så snabbt. Odlingsbäddar håller fukten betydligt bättre – särskilt om jorden dessutom täcks med gräsklipp. Det är dock viktigt att jorden i bäddarna byts ut mellan varje säsong eftersom sjukdomar och skadeinsekternas ägg kan finnas kvar i jorden. Orkar man inte byta ut jorden bör man i alla fall förbättra och gödsla upp den. Ge en ”startgiva” tidigt på våren, till exempel av kogödsel, säger Anna.

Växthusdrömmar Anna Lindeqvist

 

Våren i Sverige kan komma hastigt – och den kan dröja. Det är därför viktigt att hålla koll på hur kalla/varma nätterna är innan plantorna sätts ut i växthuset. Det enklaste är att skaffa en termometer där man kan läsa hur kallt det varit under natten. Temperaturen bör inte gå under +10 grader. På sommaren kan det tvärtom bli alldeles för varmt i växthuset. Vädringsluckor i taket bör hållas öppna och att det blåser rakt igenom är också bra när det är som allra varmast. Gassar solen alldeles för hårt kan skuggväv vara ett alternativ.

– Det är främst södersidan som behöver skuggas. Det finns bra skuggvävar att köpa och fästa i taket, men det funkar också med en vanlig vit fiberduk, tipsar Anna.

Eftersom växterna i ett växthus i princip måste vattnas dagligen, innebär det ett dilemma för den som har tänkt resa bort på semester. Ett hett tips är att anlita en tjänstvillig granne eller släkting – vilket förstås är lättare sagt än gjort. Så vilka andra alternativ finns?

– Om du bara ska vara borta några dagar går det bra att fylla en PET-flaska och sätta den upp och ner i krukan eller odlingsbädden. Vattnet rinner ut i lagom takt. Ska man vara borta länge kan det vara idé att investera i ett bevattningssystem. Det finns flera olika märken och utföranden att välja på och en enkel anordning behöver inte kosta så många hundralappar, säger Anna.

Slutligen, även om de allra flesta väljer att odla grönsaker i sina växthus, komplettera gärna med krukor med vackra blommor. Det ger ett lyft till hela växthuset.

Publicerad 2011-08-15