Ormbunkar

Kanske tänker de flesta att ormbunkar bara hör hemma i skogen. Dess flikiga blad och skira växtsätt gör att de även är mycket dekorativa som trädgårdsväxter. De har ett odlingsvärde året runt.

TEXT: Matilda Nilsson, BILD: Karina Brozinic

Användning av ormbunke

Ormbunken har sin självklara plats i en naturinspirerad plantering, i ett woodland, runt en damm eller på en skogstomt. Med sitt kraftiga växtsätt kan den binda samman skogen och trädgården eller utgöra en grön bas i en perennrabatt. Ormbunken kan vara del av en äldre trädgård men det finns även arter som passar utmärkt i ett mer modernt sammanhang. Gemensamt för de flesta ormbunkar är att de trivs i halvskugga och fuktighetshållande, gärna humusrik jord. Det får inte bli för torrt på växtplatsen. Soligt läge kan fungera så länge marken är fuktig. Ormbunkar har ett odlingsvärde året runt, med början i den ihoprullade snäcklika bladknoppen som vecklar ut sig till ett krusigt, vågigt eller flikigt blad. Det finns låga ormbunkar och höga bjässar på dryga metern. Även bladfärgen varierar. Några arter är till och med vintergröna.

Woodlandplantering med ormbunkar Träjon i en trädgård av Ulf Nordfjell Träjon i en japansk trädgård
Ormbunkar, hostor och astilbe Trädormbunkar i England Ormbunkar väller fint över kanter

 

Att kombinera med ormbunkar

Att några ormbunkar är vintergröna med ett frodigt växtsätt gör att de är perfekta för att undvika bar jord i rabatten under vinterhalvåret. Vanlig träjon, Dryopteris filix-mas, blir runt 80 cm och fungerar utmärkt tillsammans med funkia, Hosta. Funkians runda blad utgör en vacker kontrast till träjonens flikiga. Med en funkia som har avvikande bladfärg blir effekten än mer slående. Blodbräken, Dryopteris erythrosora får kopparfärgade blad om våren. Mycket dekorativ, men inte vintergrön. Höjden blir runt 50 cm. Testa tillsammans med vitblommande ormöga, Omphalodes verna ’Alba’ och vitblommande narcisser eller tulpaner. En fräsch och snygg vårkreation.

Träjon som marktäckare Ormbunkar i Nordfjells prisade Linnéträdgård Blodbräken med kopparfärgade blad

 

Apropå färg så är regnbågsbräken, Athyrium nipponicum ’Metallicum’, en spännande sort att odla, med metalliska bladfärger i silver, grönt och purpur. Annorlunda ormbunke att använda i ett modernare sammanhang, eller i en sparsmakad japansk trädgård med gråmarmorerad natursten runt de metalliska mattorna av regnbågsbräken. Plantera tillsammans med perenner som har silvrigt eller purpurrött bladverk och vita eller rödlila blommor för en raffinerad effekt. Regnbågsbräken utgör en vacker kantväxt framför det högresta och rödbladiga silveraxet, Actaea simplex ’Atropurpurea’. Samplantera dessa i skuggigt läge med den brokbladiga plistern, Lamium maculatum ’Beacon Silver’, med rödlila blommor. En läcker och annorlunda kombination.

Ormbunkar ihop med rödbladigt silverax Athyrium nipponicum ’Rubrum’, regnbågsbräken Regnbågsbräken i grupp

 

Upptäck även: 

Asplenium scolopendrium, hjorttunga Blechnum spicant, kambräken Osmunda regalis, kungsbräken

 

Asplenium scolopendrium, hjorttunga – släta, något vågiga gröna blad, tungformade, gröngul i färgen. Vintergrön.
Blechnum spicant, kambräken – en liten ormbunke, 30-40 cm, lik stensöta. Vintergrön. Kräver sur jord, undvik kalk.
Osmunda regalis, safsa – 150 cm hög, gulbrun höstfärg.

Publicerad: 2010-11-13

 

Matilda Nilsson är biolog och trädgårdsingenjör med inriktning design. Hon driver företaget Biotopia Landskap och Trädgård, där hon arbetar som konsult, designer och skribent. Hennes specialitet är växtkunskap, ståndort, grönytor för biologisk mångfald och energieffektiv trädgårdsplanering. Biotopia har haft uppdrag både i Sverige och mellanöstern, där projekten handlat om vattenbesparande trädgårdar i ökenklimat.