BEARBETAD TEXT FRÅN: Larsviken, BILD: Karina Brozinic
Förgroning för tidigare skörd
När man förgror potatisen spar man tid vid tillväxten i jorden. Lägg potatisen i en papplåda eller i äggkartonger. De ska stå ljust (inte direkt solljus) och svalt i rumstemperatur, så får potatisen fina mörka groddar. Räkna med att det tar ett par veckor.
Om man vill skynda på det kan man "väcka" potatisen genom att lägga den varmt och mörkt ett par dagar innan man lägger den ljust. När de små mulliga, gröna skotten blivit ca en halv centimeter är det dags att plantera ut dem.
Vill man spara än mer tid kan man låta potatisen få både groddar och rötter. Strö lite mull över potatisen och håll fuktigt så bildas rötter. Man får på så sätt en hel "planta" att sätta ut. Om du istället vill vänta på skörden till lite senare på sommaren, sätter du potatisen utan att först förgro den.
Jorden
Potatis går att odla i de flesta jordar, med mer eller mindre lyckat resultat. Bäst förutsättningar för potatis är mager och väldränerad jord. Tänk på växtföljden. Odla inte på samma ställe år efter år. Se till att det är 4-5 år mellan odlingstillfällen.
Medan potatisen förgror, gräv om jorden till ca 20 cm djup, så att den blir lucker och väldränerad. Grundgödsla med t.ex. brunnen stallgödsel. Om du har lerjord, blanda då upp den med barkmull, sand och kompost. Potatislandet ska inte kalkas, eftersom potatis trivs bäst i sur jord.
Att sätta potatis
När potatisen är grodd och jorden håller minst + 8 ° är det dags för sättning. Radavstånd på ca 60 cm, längre avstånd minska risken för bladmögel. Plantavstånd 17 - 30 cm, sena sorter kräver mer utrymme. Planteringsdjup 8 -10 cm, kupa på mer efterhand om det behövs. Fåror underlättar så det finns jord att ta efterhand. Var försiktig så att inte groddarna skadas. Sätt potatisarna med ovansidan uppåt, dvs. den sida som har flest groddar. Täck med ungefär 5 cm jord.
Vatten och näring
Vatten behövs, speciellt vid knölsättning. Näring behövs också men inte i så stora mängder, i alla fall inte till tidig potatis. Använd helst välbrunnen naturlig gödsel men med måtta. Det behövs bara en "lille en", som vi säger i Skåne, med kväve till en kvadratmeter potatis. Då menar vi att ungefär 4-5 cl NPK är tillräckligt. För mycket kväve ger fin blast men inte så mycket potatis. Även kvaliteten på potatisen påverkas negativt, med smaklösa potatisar.
Nu växer det
Nu får man pyssla om potatisen och passa med vatten. Om man använder täckduk, för att skydda mot kyla, gäller det att ta av den i tid. När blasten visar sig är det dags att kupa, dvs. man ser till att det kommer tillräckligt med jord runt plantorna för potatisen att växa i. Vattna gärna potatisen vid torrt väder, ända tills den börjar blomma. Då växer den till sig bättre.
Man räknar med en tillväxttid på ungefär 8 veckor för färskpotatis, om den är förgrodd. Sommarpotatis tar ungefär 10-12 veckor och höst/vinter potatis ännu lite längre tid. När potatisen mognat eller om blasten angrips av bladmögel är det bäst hugga av blasten och ta bort den.
Skörda
En vecka efter blomningen är det dags att ta ett försiktigt spadtag i jorden för att ta upp de första tidiga potatisarna. Sedan är det bara att njuta av de små tunnskaliga knölarna. Det finns dock potatis som aldrig blommar, t ex Minerva. Då får man gräva första gången lite på känn. Ungefär en månad efter det att man satt potatisen brukar vara lagom att ta upp de första småpotatisarna. Potatisen kan vara kvar i jorden och skördas efterhand. En skördad potatis lagras mörkt, torrt och i ca 5 °.
Om certifierat utsäde
Använd alltid certifierat utsäde, d v s kontrollerad sättpotatis, för att undvika obehagliga överraskningar t.ex. sjukdomar och smittor. Potatis är känslig för sjukdomar, bland annat potatiskräfta, skorv, rost och bladmögel, sjukdomar som kan förstöra jorden flera år framöver. Se till att varje förpackning är korrekt märkt och godkänt. Fundera över vilken sort som passar bäst. Tänk på tidighet, resistens mot olika sjukdomar och inte minst vilken smak de olika sorterna har. Påsarna med femton sättpotatisar är lagom till en kvadratmeter.
Odlingstips för balkong och små ytor
Man behöver inte ha tillgång till ett stort trädgårdsland för att odla potatis. Det går bra att odla i krukor av papp, hinkar eller varför inte i en säck med mull. Och många odlar i pallkrage för att ha koll på sniglarna eller bara få lite högre odlingsbäddar.
– En påse med ca 15 potatisar räcker bra till en pallkrage, som är 80 gånger 120 centimeter, säger Bitte Persson.
Välj mager jord och glöm inte att göra hål i hinken eller säcken. Vid krukodling behöver du inte ha hela kärlet jordfyllt. Börja med ett lager på botten ca 10 cm innan du lägger i sättpotatisen och ca 5 cm som täcker. Fyll på med jord efterhand som blasten växter. Låt inte potatisen stå för varmt (max 30 °) för då hämmas tillväxten.
Råd vid kokning av färskpotatis
-
Storlekssortera, lägg i det största potatisarna först.
-
Häll på kokande vatten.
-
Salta rejält. Vattnet ska vara salt som en kallsup i Öresund.
-
Känn efter med sticka när potatisen är klar.
-
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Glöm inte dillen!
Mer om potatis på:
Larsviken, som även har Sveriges enda webbshop för sättpotatis.
Merpotatis.nu, ett projekt drivet av branschorganisationen Svensk Potatis. Här hittar du bl a recept, populära sorter månad för månad, event m m.
SMAK, om du vill veta mer om certifieringar.
Stubbetorps potatis, försäljning, om potatissorter, recept m m.